Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πεπραγμένο αντί Πεπρωμένο


Στη διάρκεια της ζωής μας όλοι θα συναντήσουμε ευκαιρίες για αλλαγή. Αυτές οι ευκαιρίες συνήθως παρουσιάζονται σε δύσκολες εποχές. Σε περιόδους που νιώθουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο την πραγματικότητα μας, που αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις και συνθήκες που "δεν είμαστε εμείς".
Σε στιγμές που πραγματικά το μέσα μας ουρλιάζοντας ζητάει την αλλαγή.

Το αν θα τις εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες ή όχι επαφίεται καθαρά στο αν πιστεύουμε ότι είμαστε δέσμιοι των γεγονότων και οτι δεν έχουμε πάνω τους κανέναν έλεγχο.
 
Όμως είναι έτσι? 
Σαφώς και όχι. Δέσμιοι δεν είμαστε ποτέ. Κανενός και καμίας κατάστασης. 

Και η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της οποιασδήποτε κατάστασης συμβαίνει στην ζωής μας. Έχουμε τον έλεγχο τόσο απόλυτα, που πολλές φορές αφήνουμε να νιώσουμε οτι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, ακριβώς επειδή στην ουσία ήδη ελέγχουμε στο απόλυτο την κατάσταση.
 
Περίπλοκο? Καθόλου.

Όλα είναι ξεκάθαρα για όσους γνωρίζουν πραγματικά τον εαυτό τους.
 
Και ενώ όλοι νομίζουν οτι τον γνωρίζουν, στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό ποσοστό τον γνωρίζει πραγματικά.
Γιατί ο εαυτός μας δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, ούτε είναι μόνο η προσωπικότητα που διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου. 

Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια μεγαλειώδης πνευματική οντότητα με απόλυτη γνώση του ότι υπάρχει, και φυσικά με απόλυτο έλεγχο της φυσικής της υπόστασης αλλά και της κάθε εμπειρίας αυτής.
Η προσέγγιση της ψυχής μας είναι το πρώτο βήμα πάνω στην κλίμακα ανακάλυψης της ανώτερης δύναμης μας.

Το να γνωρίσουμε πνευματικά τον εαυτό μας σημαίνει να κατανοήσουμε το γιατί δημιουργήσαμε αυτές τις καταστάσεις και γιατί ταυτιστήκαμε με αυτές. Και φυσικά να τις αποδεχτούμε.

Η αποδοχή όμως όσων μας συμβαίνουν στο δρόμο της ζωής μας, δεν σημαίνει οτι η ύπαρξη μας θα περιοριστεί στην υποταγή ενός "πεπρωμένου" που δεν μπορεί να αλλάξει.
 
Διότι πεπρωμένο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι ένας όρος που φτιάξαμε για να εξυπηρετήσει την αίσθηση της μικρότητας και της αδυναμίας μας.

Όταν λοιπόν μας πλήττουν οι αντιξοότητες, δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει μοιρολατρική διάθεση σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, χωρίς να εργαστούμε για την βελτίωση της κατάστασης.
 
Μέσα μας υπάρχουν οι απαντήσεις για όλα μας τα θέματα και οι λύσεις για όλα μας τα προβλήματα. Εμείς τα δημιουργήσαμε, εμείς έχουμε και την λύση τους. Κανείς άλλος έξω από εμάς.

Μπορούμε λοιπόν να ζητήσουμε άμεση βοήθεια από εμάς, από μέσα μας, από το ανώτερο μας κομμάτι.

Όταν ζητάμε βοήθεια από την ανώτερη πνευματική μας δύναμη, μπορούμε να ζητάμε άμεση αλλαγή.
 
Αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για τις απρόσμενες αλλαγές. Να είμαστε ανοιχτοί σε προοπτικές και σε θέση να δούμε τα διάφορα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν στη λύση. 

Να είμαστε συνειδητοί, με τα μάτια, τα αυτιά και τα μυαλά ανοιχτά.
Γιατί το μόνο σίγουρο είναι οτι ο εαυτός μας θα ανταποκριθεί άμεσα στην πρόθεση μας. Τόσο άμεσα που μπορεί και να τρομάξουμε με την ταχύτητα των γεγονότων.

Γι'αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα όταν δηλώνουμε κάποια διακαή μας επιθυμία.
 
Και αν δεν γίνει τίποτα? Είναι επειδή ουσιαστικά δεν ζητήσαμε τίποτα.
Οτιδήποτε λέμε οτι θέλουμε να γίνει αλλά δεν γίνεται, δεν το θέλουμε πραγματικά. Ότι κι αν είναι αυτό. Και βαθιά μέσα μας το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Γι'αυτό, όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι, εκεί τουλάχιστον ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κατάματα.
Το πιθανότερο είναι οτι θα τον δούμε να μας κοιτάει πονηρά,
και τότε θα ξεσπάσουμε σε γέλια.


Μάρη Κουγιτάκη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλάζω

Η περίοδος που διανύουμε φαίνεται πολύ άσχημη. Όμως οι περισσότεροι ξέρουμε, γνωρίζουμε, νιώθουμε, ότι δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει επέλ...