Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ελεύθερος...


Πίστεψε με γεννήθηκες ελεύθερος. Αλλά διαμορφώθηκες έτσι ώστε να το ξεχάσεις. Τα ανθρώπινα πάθη και οι προκαταλήψεις σε έκαναν να ξεχάσεις ποιός είσαι. Σου φύτεψαν πεποιθήσεις που δεν είναι δικές σου, αλλά δεν κάνεις και τίποτα για να το αλλάξεις.

Έχασες την προσωπική σου δύναμη, γιατί την παραχώρησες στους άλλους. Πιστεύεις κάτι επειδή σου το είπαν οι γονείς σου ή επειδή σου το υπέδειξε ο κοινωνικός περίγυρος. Δεν είσαι ελεύθερος. Οι διακρίσεις σου, ηθικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικιστικές, σε κρατούν φυλακισμένο.

Αν ανήκεις σε οποιαδήποτε θρησκεία, η "μονοπάτι"είσαι μαριονέτα.
Τα νήματα κρατούν κάποιοι που παρουσιάζονται ως  προφήτες, μεσσίες, ως αντιπρόσωποι του Θεού, ή της αλήθειας.  Δεν είναι αντιπρόσωποι κανενός.
Είναι απλώς άνθρωποι, που θέλουν να σε ελέγξουν.
Σου βάζουν ταμπέλες, είσαι Χριστιανός, Εβραίος, Ινδουιστής, Μουσουλμάνος, ακόλουθος του τάδε μονοπατίου.
Σου δίνουν την "αλήθεια" μασημένη τροφή. Και εσύ καταπίνεις.

Άραγε υπάρχει πιό κακοποιημένη έννοια από αυτήν της ελευθερίας?

Ο ελεύθερος πάντα αμφισβητεί το κατεστημένο. Δεν υποκλίνεται ποτέ, δεν σκύβει μπροστά στον ισχυρό.
Η επιθυμία του να ξέρει την αλήθεια, και η πίστη του στην ελευθερία, είναι εκείνα που τον βοηθούν να διακρίνει ανάμεσα στην πραγματική γνώση και την ψεύτικη αλήθεια.    
                                                                                 
Μάθε, οτι χρειάζεται να έχεις ευελιξία και θάρρος ώστε να κατακτάς την ελευθερία σου κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Τα έχεις?
Αποδέξου και ενσωμάτωσε όλες τις πλευρές της ύπαρξης σου που συνθέτουν αυτό που πραγματικά είσαι. Όχι το κατασκευασμένο. Το οφείλεις στον εαυτό σου.
Η ανθρώπινη φύση αποτελείται από
 φως και σκοτάδι. Μην το απαρνηθείς ποτέ αυτό και μην προσπαθήσεις να το καταπνίξεις. Αν να το κάνεις, θα χάσεις κάτι από την ανθρώπινη αλήθεια σου και θα γίνεις ψεύτικος.

Έχε ευελιξία
 και θάρρος για να αναθεωρείς τις θέσεις σου.
Ελευθερώσου από τις μεγάλες πνευματικές αιχμαλωσίες σου. Το δόγμα και τις προκαταλήψεις. Προσπάθησε να τις αναγνωρίσεις και να τις υπερβείς, γιατί βαθιά μέσα σου γνωρίζεις ότι θολώνουν το μυαλό σου, και δεν σε αφήνουν να δεις τίποτα όπως πραγματικά είναι.
Μην ξεχνάς ποτέ οτι η αμφισβήτηση είναι η πηγή της εξέλιξης και της γνώσης.

Μάθε να λες όχι.  Απαιτεί ψυχική δύναμη και ισορροπία, τα έχεις?
Γίνε κύριος των σκέψεων, και των συναισθημάτων σου, και κατανόησε επιτέλους ότι αυτό είναι η μόνη δύναμη που έχεις στην ζωή σου, αλλά και το μόνο που χρειάζεσαι.
Η ελευθερία είναι η υπέρτατη εμπειρία της ζωής. Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από αυτήν. Ότι αξίζει στην ζωή, αξίζει μόνο μέσα από την φυσική κατάσταση της Ελευθερίας.

Η ελεύθερη σκέψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αλήθειας.
Είναι το διανοητικό θάρρος. Και ουσιαστικά το αληθινό ύψος του ανθρώπου.
Ο πραγματικά ελεύθερος δεν ανταλλάσει ποτέ την τιμή του και την αξιοπρέπεια του με τίποτα.
Όπως εκείνους, τους λίγους πραγματικά ελεύθερους, που ζουν χωρίς προσωπείο, χωρίς ψέμα. Που επιμένουν να είναι ο εαυτός τους σε ένα κόσμο που προσπαθεί να τους κάνει σαν όλους τους άλλους.

Ποιοί είναι ?
Είναι εκείνοι που κάθε μέρα λένε στον εαυτό τους:

Σε εμπιστεύομαι, είσαι δυνατός, προχώρα
Είμαι πάντα στο πλευρό σου, μην ανησυχείς για τίποτα
Είμαι περήφανος για εσένα, είσαι μοναδικός
Είμαι τυχερός που είσαι τόσο σπουδαίος
Δεν θα σε άλλαζα με τίποτα και κανέναν, πιστεύω σε εσένα
Σε ευχαριστώ για όλα, σε λατρεύω

Μάρη Κουγιτάκη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλάζω

Η περίοδος που διανύουμε φαίνεται πολύ άσχημη. Όμως οι περισσότεροι ξέρουμε, γνωρίζουμε, νιώθουμε, ότι δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει επέλ...