Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Απορρίψτε τις ταμπέλες


Οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουμε να συνδεθούμε είναι προφανώς προσωπικές επιλογές και έτσι πρέπει να είναι. 
Έχω την αίσθηση όμως ότι ο κόσμος θα ήταν πιο ενδιαφέρων και λιγότερο περιορισμένος αν απορρίπταμε τις ταμπέλες και τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να κρατήσουμε σε απόσταση τους άλλους. 

Αν το κάναμε,μάλλον θα ανακαλύπταμε ότι αυτές οι βολικές κατηγοριοποιήσεις βασίζονται σε απαρχαιωμένα μοτίβα που παίζουν ακόμα μέσα στο κεφάλι μας. Στην προσπάθεια μας να εντάξουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους,καταλήγουμε να ελαχιστοποιούμε την αξία τους και να τους αποκλείουμε για λόγους εντελώς αβάσιμους.
 

Χρησιμοποιούμε ως κριτήριο την ηλικία,το φύλο,την κοινωνική θέση,την οικονομική κατάσταση,το χρώμα της επιδερμίδας,τη θρησκεία, την εθνικότητα,οτιδήποτε για να κρατηθούμε μακριά από όσους είναι διαφορετικοί από μας.
      
                                                   
Αυτό φυσικά μας απαλλάσσει από τον κόπο να αναπτύξουμε ανεξάρτητη αυτόνομη σκέψη και να αξιολογούμε κάθε άτομο ως ξεχωριστή μονάδα και άξια σεβασμού προσωπικότητα. 

Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συναντάμε να αξίζουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη προσοχή απ'όση τους δίνουμε.
 

Και ποιός ξέρει? Μπορεί και να ξαφνιαστούμε ανακαλύπτοντας οτι τελικά δεν είναι αγριόχορτα,αλλά μάλλον λουλούδια που εμείς παραλείψαμε να σταθούμε για να τα εκτιμήσουμε......

Μάρη Κουγιτάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλάζω

Η περίοδος που διανύουμε φαίνεται πολύ άσχημη. Όμως οι περισσότεροι ξέρουμε, γνωρίζουμε, νιώθουμε, ότι δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει επέλ...