Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η Επανάσταση της Συνείδησης


Όλο και συχνότερα ακούμε γύρω μας, οτι ήρθε η ώρα να επαναστατήσουμε, να ξεσηκωθούμε. Ότι για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην πραγματικότητα μας χρειάζεται κάποιου είδους βία. Να κάψουμε, να κρεμάσουμε, να σκοτώσουμε.....

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει, ακόμη τουλάχιστον οι περισσότεροι, είναι οτι οι εποχές αλλάζουν. Και κάτι που ήταν κατάλληλο ή εξυπηρετούσε σε μια παλαιότερη εποχή, δεν σημαίνει οτι εξυπηρετεί και στο σήμερα.
Όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος, εξελίσσονται και οι συμπεριφορές, οι καταστάσεις, και η αντιμετώπιση αυτών.
Οι παλαιού τύπου επαναστάσεις έχουν προ πολλού πεθάνει, όπως έχει πεθάνει και η εποχή που αυτές εξυπηρετούσαν.

Όχι, πλέον δεν μπορούμε να πετύχουμε απολύτως τίποτα χρησιμοποιώντας νεκρά μοντέλα συμπεριφορών και επαναστάσεων.
Σήμερα υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι καταστολής αυτών των μοντέλων.
Είναι σαν να επιτιθέμεθα με τσουγκράνες σε έναν στρατό με αυτόματα όπλα.
Η ήττα είναι δεδομένη.

Κι όμως, τώρα, έχει ήδη αρχίσει η μεγαλύτερη επανάσταση όλων των εποχών.
Και αυτή είναι η επανάσταση που δεν μπορούν να καταστείλουν όσο κι αν προσπαθούν. Είναι η επανάσταση που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα άλλο μοντέλο ζωής και κοσμοθέασης.
Αυτή είναι η Επανάσταση της Συνείδησης. 

Ο κάθε ένας από εμάς κουβαλάει μια ταυτότητα.
Αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των βιωμάτων μας. 
Πράγματα που αφομοιώσαμε ή μας επιβλήθηκαν από τους γονείς και το περιβάλλον που μεγαλώσαμε.
Αυτή η ταυτότητα μας κάνει να πιστεύουμε οτι ξέρουμε ποιοί είμαστε και τι θέλουμε. Όμως αυτή η εικόνα είναι πέρα για πέρα απατηλή. 
Και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όταν έρθει κάτι στην ζωή μας, και διαταράξει τα συστατικά της ταυτότητας μας. 

Ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ταμπέλες που έχουν μπει στο μέτωπο μας.  "Εσύ γεννήθηκες για να κάνεις αυτό ή να γίνεις το άλλο".
Δομούμε την ζωή μας έτσι, ώστε να είμαστε αποδεκτοί από το περιβάλλον και την κοινωνία, με τα εκάστοτε πρότυπα της. Αγαπάμε και μισούμε σύμφωνα με αυτό που αγαπά και μισεί η κουλτούρα μας.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είμαστε αυτό, για την ακρίβεια απέχουμε παρασάγγας από αυτό.
Όσο προσκολλημένοι είμαστε με αυτήν την εικόνα, τόσο πιό δύσκολο κι επώδυνο είναι όταν έρθει στην ζωή μας αυτό το "κάτι" που θα μας κάνει να σκεφτούμε "Μήπως τελικά δεν είμαι έτσι? Μήπως δεν είμαι αυτός? Και τότε ποιός είμαι???"

Το πρώτο βήμα προς την Ελευθερία, είναι ακριβώς αυτό. Το να αποκολλήσουμε από πάνω μας την κατασκευασμένη ταυτότητα μας ώστε να μπορέσει να αναδυθεί από μέσα μας αυτό που πραγματικά είμαστε. 
Και συνήθως είναι πολύ βαθιά καταχωνιασμένο.

Να πετάξουμε από πάνω μας κάθε είδους ενοχές που μας έχει φυτέψει το περιβάλλον και ο τρόπος που γαλουχηθήκαμε.
Η ενοχές είναι κατασκευασμένα συναισθήματα και έχουν όλες, τις ρίζες τους στην παιδική μας ηλικία. Όλες οι συμπεριφορές μας που έρχονται σε αντίθεση με τις "ηθικές μας αξίες" μας δημιουργούν ενοχές.
Και βέβαια όσο συχνότερα μας τις επιβάλλουν ως παιδιά, τόσο δυσκολότερα ξεφεύγουμε από αυτές ως ενήλικες, γιατί έχει παγιωθεί μέσα μας ο "ενοχικός" τρόπος σκέψης.

Ο εγκέφαλος μας είναι ένας πολυσύνθετος και εξαιρετικά περίπλοκος μηχανισμός που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις.
Είναι εκπαιδευμένος να επιστρέφει και να επικεντρώνεται στα γνωστά και οικεία και να αντιστέκεται στην όποια αλλαγή.
Και σίγουρα ένα ισχυρό σύστημα πεποιθήσεων παραμένει ακλόνητο για όσο εμείς το δικαιολογούμε, και δεν το αμφισβητούμε.

Είναι ώρα λοιπόν να διεκδικήσουμε δυναμικά και χωρίς καθόλου ενοχές, το δικαίωμα μας στην Πνευματική Ελευθερία. Είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε, όσο κι αν νομίζαμε οτι το είχαμε.
Ο τρόπος που διαλέγει ο κάθε ένας μας να το κάνει αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η δυναμική διεκδίκηση των πνευματικών μας δικαιωμάτων δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση εγωκεντρισμό. Δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις ή να δικαιολογείς στους άλλους τι είναι αυτό που κάνεις και γιατί το κάνεις. Μπορείς να τους εξηγείς, οτι είναι φυσικό να αλλάζεις σχέδια και απόψεις για την ζωή σου, και οτι και εκείνοι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Η επανάσταση της εποχής μας, ΕΙΝΑΙ η επανάσταση της Συνείδησης.
Και είναι υψίστης σημασίας να καταλάβουμε οτι για να επιτύχει αυτό, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας είναι υποχρέωση. 
Εντάξει, δεν μας έχουν μάθει πως να το κάνουμε. Δεν κατέχουμε δηλαδή αυτήν την δεξιότητα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αρχίσουμε. 

Σήμερα ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων κάθε μέρα αφυπνίζεται και ξυπνά από το όνειρο της ταύτισης του με μια ταυτότητα που δεν είναι δική του. Αναγνωρίζουν οτι υπάρχει κάτι βαθύτερο και πιό ουσιαστικό.
Το βλέπουμε κάθε μέρα, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι αμφισβητούν την καταλληλότητα της κοινωνικής και θρησκευτικής εκπαίδευσης.  Αμφισβητούν το σύστημα που τους δείχνει τον "σωστό δρόμο". 

Ξέρουν καλά οτι είναι σε θέση να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της ζωής τους, από τον εσωτερικό διαχωρισμό στην ενότητα.
Και τι σημαίνει αυτό? Οτι αρχίζουν να αποταυτίζονται από την κοιμισμένη συνείδηση και πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς το κέντρο τους.
Επιδιώκουν τους στόχους και τα θέλω τους κοιτώντας μόνο το μέσα τους. 
Και το μέσα τους, είναι η κινητήρια δύναμη της ύπαρξής τους.
Μόνο σε αυτήν την συνειδησιακή κατάσταση μπορούμε να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε, και να έχουμε εμείς τον πλήρη έλεγχο του εαυτού και της ζωής μας.

Είμαστε εδώ γιατί μας δόθηκε ένα πολύτιμο δώρο. Η Ζωή!!!
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ποιό είναι το νόημα αυτής της ζωής?
Γιατί στ'αλήθεια είμαστε εδώ??? Ποιοί είμαστε???

Πιστεύω ακράδαντα πως μοιραζόμαστε όλοι έναν κοινό σκοπό, ο οποίος είναι να εκδηλώσουμε όλο το πραγματικό δυναμικό μας και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και μέσα από αυτό να γίνουμε η κινητήρια δύναμη που θα αλλάξει τον κόσμο.
Η επανάσταση της συνείδησης πραγματοποιείται τώρα, αυτήν εδώ την στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Παντού, σε όλον τον κόσμο. Σε αυτόν εδώ τον πλανήτη που κανείς Θεός δεν έβαλε σύνορα.

Χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς κανέναν μεγάλο ηγέτη. Μόνο με απλούς ανθρώπους που κάθε μέρα κατανοούν όλο και περισσότερο την Ύπαρξη, και επιτρέπουν τις διεργασίες να πραγματοποιηθούν μέσα τους, παρασύροντας όλο και περισσότερους άλλους να ξυπνήσουν από τον λήθαργο που βρίσκονται σε όλη την μέχρι σήμερα ζωή τους.

Σε αυτήν την ευλογημένη εποχή που επέλεξες να γεννηθείς, εσύ που θέλεις να βρίσκεσαι?

Μάρη Κουγιτάκη 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αλλάζω

Η περίοδος που διανύουμε φαίνεται πολύ άσχημη. Όμως οι περισσότεροι ξέρουμε, γνωρίζουμε, νιώθουμε, ότι δεν πάει άλλο. Ο κόσμος έχει επέλ...